Onze werkwijze

In het eerste gesprek inventariseren we de aard en oorzaak van je klachten en of neurofeedback voor jou geschikt is, of dat misschien een andere therapievorm voor jouw situatie beter zou zijn. Het tweede gesprek zal een intakegesprek zijn. We stellen vragen over je ontwikkeling als kind, je leefomstandigheden, je dagelijks functioneren en je medische geschiedenis. 
Indien we denken dat neurofeedback mogelijk hulp kan bieden wordt hierna ook een EEG-meting gedaan. Hierbij plaatst de therapeut (welke altijd een psycholoog is) een aantal elektroden op je hoofd om pijnloos de hersenactiviteit te meten. Dit wordt in de vorm van grillige lijntjes (EEG) zichtbaar op een computermonitor en zo ziet de therapeut of er een stoornis (disbalans) is in je hersenactiviteit en, zo ja, waar deze zich precies bevindt. Eventueel verduidelijkt met gegevens uit de intake wordt vastgesteld welke activiteit je hersenen precies moeten leren om het functioneren van je brein te verbeteren. 
Je bespreekt met de therapeut de mogelijkheden voor aanvullende therapie. Het doel is een zo optimaal mogelijk functionerend brein te krijgen, wat meestal zorgt voor vermindering of zelfs totale verdwijning van je klachten.

Een scala aan problemen wordt veroorzaakt of in stand gehouden door de leef- en werkwijze die je kiest. Hierin bieden we naast de neurofeedback begeleiding. Het is dus goed mogelijk dat het veranderen van je gewoontes je kan helpen in je functioneren. Een gestresste manager kan bijvoorbeeld leren beter met zijn of haar tijd om te gaan. Iemand met overgewicht kan leren signaleren welke momenten moeilijk zijn. Of een verlegen kind kan leren vertrouwd te raken met assertiviteit. In veel gevallen is het leren (her-)kennen van je grenzen en het leren op tijd ‘nee’ te zeggen van groot belang. Neurofeedback helpt jou om jezelf te vinden en staat daarmee centraal in de behandelingen.