Hoe werkt nu eigenlijk neurofeedback?
Als de hersenen inefficiënt functioneren, is het probleem meestal dat ze te veel energie investeren in de lagere frequentiebanden, zoals delta, thèta of alfa (onderactief brein) of juist in de hogere banden, zoals bèta (overactief brein).
Heb je zo`n overactief of onderactief brein, dan kan dit problemen geven met aandacht vasthouden, goede beslissingen nemen, spanning reguleren, constructief denken of tegenslagen verwerken.
Het doel van neurofeedback is om door training de juiste frequenties te bereiken, afhankelijk van wat je mentaal wilt verbeteren. Aan de hand daarvan worden drempel waarden ingesteld, zodat je bekrachtiging (positieve feedback) krijgt via een spelletje of geluid wanneer je voldoende van de wenselijke frequentie produceert. Als je dan bijvoorbeeld voldoende bètagolven produceert, hoor je een geluid en gaat het spelletje lopen. (vliegen van een raketje, een pac-man loopt dan rond, of bijvoorbeeld blokjes worden gestapeld)
Daarnaast worden bij de behandeling vaak drempelwaarden ingesteld voor onwenselijke frequenties. Dit zijn vaak lage frequenties zoals thèta. De beloning in de vorm van het geluid of het spel krijg je dan alleen wanneer je hersenen naast de gewenste frequentie, minder van de ongewenste frequentie gaat produceren.
Na een paar weken trainen hierin gaan de hersenen deze verandering vanzelf vasthouden.
Er word dan ook snel afgebouwd in de frequentie van trainingen en in de gaten gehouden hoe goed en snel dit kan zonder terug te vallen in de oude toestand.
Een intensief trainingsprogramma bestaat gemiddeld uit 10 trainingen 2x per week om een basis te leggen. Dan is duidelijk hoe goed het aanslaat, en daarna word er zo snel mogelijk afgebouwd. Eerst naar 1x per week, dan 1x per 2 weken, 1x per maand etc. Het afbouwen is echt per persoon verschillend.
De verbeteringen van neurofeedback zijn veelal blijvend.